Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun! - ( 27 Ekim 2023)

Çorum Ticaret ve Sanayi OdasıMeclis Başkanı Erol Karadaş ve Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal,  29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Bugün, millet olarak istiklalimizve istikbalimiz için verdiğimiz büyük mücadele olan Kurtuluş Savaşımızı zafereulaştırmamızın ardından şanlı tarihimizin önemli bir dönüm noktasını, GaziMustafa Kemal Atatürk’ün “'Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun idare'olarak tanımladığı, Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaşmanın büyük coşkusu,gururu ve heyecanı içindeyiz. Bir asrı geride bırakırken, Cumhuriyetimizinsağlam temellerinden aldığımız sorumluluğu, daha da büyüterek sürdürme azmiyledoluyuz.

Esarete ve dayatmalara rızagöstermeyen Türk Milleti, istiklaline ve istikbaline kastedenlere karşıbaşlattığı Kurtuluş Savaşı’nın ardından 29 Ekim 1923’te “Egemenlik Kayıtsız,Şartsız Milletindir.” ilkesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Türk milletiadına millet egemenliğine dayalı Cumhuriyeti ilan etmiştir. Cumhuriyet, hertürlü zorluk ve yokluğa rağmen, Milletimizin özünde var olan birlik veberaberliğin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının, muasır medeniyet seviyesineerişmiş güçlü bir Türkiye kurma azim ve kararlılığının gurur verici eseridir.

Cumhuriyetimiz din, dil, ırk,mezhep ve meşrep ayrılığı gözetmeksizin bir araya gelerek birlik ve beraberlikyolunu göstermiştir. Kadınıyla erkeğiyle bu birlik ve beraberlik dün olduğugibi bugün de heyecanını korumakta ve geleceğe ümitle bakmamızı sağlamaktadır.

Milli egemenlik çatısı altında;ırk, din,dil ve cemiyet farkı gözetmeksizin idare edilenlerle idare edenleridemokrasi çizgisinde buluşturan Cumhuriyet, milletin kendi egemenliğinikullandığı Devlet yapısıdır. Türk milleti olarak bu idareye çok büyükzorluklardan sonra kavuştuk. Vatan toprakları üzerinde oynanan iç ve dıştehditlere karşı omuz omuza vererek tarihin az şahit olduğu  bir Kurtuluş Savaşı başlatmış ve tarihimizeyaraşır bir mücadele örneği vererek Cumhuriyeti kurduk. Bugün yıl dönümünükutladığımız Cumhuriyetimizin, simgesi olan al yıldızlı bayrağımız renginibağımsızlık ve hürriyetimiz uğruna can vermiş şehitlerimizin kanından almaktadır.

Bizler bu anlamlı günde vatanınbağımsızlığı için gözlerini kırpmadan canlarını verenleri hiçbir zamanunutmayacağız. Cumhuriyetimizin 100. yılında belirtilen hedeflere ulaşmak veülkemizi muassır medeniyetlerin üzerine çıkarmak için aldığımız görevilayıkıyla yerine getirmek uğruna bıkmadan yorulmadan çalışacağız.

Cumhuriyetimizin kurucusu GaziMustafa Kemal ATATÜRK, Türk milletinin her alanda çağdaş medeniyet seviyesineulaşması amacıyla Cumhuriyetin ilelebet bağımsız yaşamasını istemiş ve “Cumhuriyet;fikren, ilmen ve bedenen kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister” diyerekgelecek kuşaklara emanet etmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerleCumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete göçetmiş şehit ve gazilerimize yüce Allah’tan rahmet diliyor, hayatta olan tümgazilerimizi sağlık ve esenlikler diliyoruz. Tüm halkımızın CumhuriyetBayramını kutluyor saygılarımızı sunuyoruz.